Karácsony tűzveszély nélkül: a legjobb védekezés a megelőzés
2019. december 10. írta: Content Hedgehog

Karácsony tűzveszély nélkül: a legjobb védekezés a megelőzés

Míg korábban a legnagyobb tűzveszélyt a karácsonyfán elhelyezett gyertyák okozták, manapság inkább a rossz minőségű égősorok miatt lehet baj. Szentestén és a karácsonyi időszakban akár száznál is több riasztás érkezik a tűzoltókhoz, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a megelőzés és biztonságos tűzoltás témakörében.

Karácsonykor és azt megelőzően szívesen gyújtunk gyertyákat otthonunkban, gondoljunk csak a készülődés fő dekorációjára, az adventi koszorúra. Akár mi készítjük, akár készen vesszük, a koszorún elhelyezett gyertyák alatt legyen egy-egy gyertyatüske is, ami megakadályozza, hogy a leégett gyertyáról a többi díszre terjedjen a tűz. Nem mindegy az sem, hogy hol helyezzük el a lakásban az adventi koszorút, a gyertyatartókat és az apró teamécseseket. Ne tegyük őket az ablakba, mert könnyen meggyújthatják a függönyt, és lehetőleg ne az asztal szélére kerüljenek, mert könnyen leverhetjük őket.

photo-1506439904482-f72abad7af25.jpg

A kellemes gyertyafény mellett a csillagszóró is a karácsonyi hangulat része, és sajnos sokszor okozhat balesetet. Lehetőleg ne helyezzük a karácsonyfára, ha mégis ott gyújtanánk meg, figyeljünk arra, hogy kifelé álljon, és ne érjen hozzá az ágakhoz és a díszekhez. A legbiztonságosabb, ha szőnyegtől, asztalterítőtől, pokrócoktól és csomagolópapíroktól távol gyújtjuk meg a csillagszórót.

photo-1464468164664-850fcaf6be4a.jpg

A tűzgyújtással nem járó, de a karácsonyi dekorációhoz szorosan kapcsolódó égősorok is okozhatnak károkat. Az égősorokat mindig megbízható helyről vásároljuk meg, és kerüljük a feltűnően olcsó termékeket. Ha nem kapunk hozzá magyar nyelvű használati útmutatót, és nem szerepel rajta a CE jelzés (ami azt jelenti, hogy megfelel az európai biztonsági előírásoknak), inkább hagyjuk ott. Miközben díszítjük a fenyőfát, figyeljünk rá, hogy az izzók mindig kifelé álljanak, a beltéri égősorokat pedig ne használjuk kinti környezetben. Ha mégis megtörtént a baj, az elektromos tüzet sose próbáljuk meg vízzel eloltani, először mindig áramtalanítsunk.

pexels-photo-241819.jpeg

A karácsonyi sürgés-forgásban a konyhai tűzesetek száma is megnő. Az égő olajra szintén tilos vizet önteni, az első lépés, hogy zárjuk el a tűzhelyet, majd fedjük le a lángokat egy fedővel vagy egy nedves ronggyal. Nem könnyű a karácsonyi kapkodásban egyszerre egy dologra figyelni, de a konyhai baleseteket úgy kerülhetjük el a legkönnyebben, ha főzés közben csak a készülő ételre koncentrálunk.

photo-1571942389648-078c07e6a28f.jpg

A karácsonyfát ne az ajtó mellé helyezzük el, mert ha véletlenül meggyulladna, elzárhatja a menekülőútvonalat. Ügyeljünk rá, hogy a karácsonyfát ne boríthassák fel a gyerekek, háziállatok, és ne tegyünk a közelébe égő gyertyákat, amik az eldőlt fenyőfát meggyújthatják. A megelőzés érdekében helyezzünk elérhető közelségbe egy pohár vizet és egy pokrócot, és sose hagyjuk őrizetlenül a gyertyákat. A megfelelő óvintézkedéseket betartva nem kell aggódnunk, hogy az ünneplés rémálommá változik.  

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinefenyoarus.blog.hu/api/trackback/id/tr7215346550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása