Advent, a készülődés időszaka
2019. november 26. írta: Content Hedgehog

Advent, a készülődés időszaka

Hétvégén elkezdődik a készülődés az év egyik legnagyobb ünnepére. Bár sokan már ősszel nekilátnak a hangolódásnak, hivatalosan az adventi időszakkal indul a karácsonyi felkészülés időszaka. A történelem során sokat változtak az adventi hagyományok, szokások koptak ki, és jöttek helyükre újak, de a lényeg megmaradt: a karácsonyt megelőző négy hét az elcsendesedés és az ünnepvárás ideje.

Az advent időszakának hagyománya az 5. századból származik, a karácsony ünneplésével egy időben terjedt el, és VII. Gergely pápa nevéhez kapcsolódik. A karácsonyt megelőző négy hét november 30-án vagy az ahhoz legközelebb eső vasárnapon kezdődik, és korábban böjti időszaknak számított. 1774-ben XIV. Kelemen pápa hozta meg a rendeletet, mely heti két húsmentes napot jelentett, és ez a szokás egészen 1918-ig fennmaradt. Korábban a nagy mulatságokat, lakodalmakat is tiltották az év ezen időszakában. Manapság leginkább az ajándékvásárlás, szervezkedés, aggódás jellemző erre a négy hétre, pedig fontos lenne megélni a hagyományt befelé figyeléssel és megnyugvással.

pexels-photo-1677008.jpeg

Az advent legfőbb jelképe az adventi koszorú, aminek története 1838-ig nyúlik vissza. Johann Heinrich Wichern, protestáns lelkész a gyermekotthonában egy fából készült, hatalmas szekérkeréken gyújtott meg minden istentiszteleten egy-egy gyertyát advent kezdetétől karácsonyig. Hétköznap fehér, vasárnap pedig piros színű gyertya égett a koszorún. Végül ez a hagyomány él tovább a ma is ismert, négy gyertyából álló adventi koszorún. 1860-tól a tradicionális fenyőkoszorú alapon négy gyertyát helyeznek el, melyet a karácsonyt megelőző négy vasárnapon gyújtanak meg. A katolikus szokások szerint a négy gyertyából három lila és egy rózsaszín. Utóbbi gyertya a harmadik vasárnapon, örömvasárnapon fénylik fel először.

photo-1544872043-cda8a57a08aa.jpg

Az örökkévalóságot szimbolizáló, kerek adventi koszorú mellett az adventi naptár is nagy népszerűségnek örvend. A csokifigurákat, apró játékokat rejtő kalendárium 1908-ban indult világhódító útjára, amikor Gerhard Lang, a Lang Kiadó vezetője kiadta az első, nyomtatott adventi naptárát. Az ötlet onnan eredt, hogy türelmetlen kisfiúként édesanyja készített neki egy 24 részre osztott, édességgel felaggatott naptárat, ezzel téve könnyebbé a várakozást.

photo-1512155381554-31ea36a27426.jpg

Az eredetileg az Úr eljövetelét váró adventi időszak manapság a vallástól függetlenül is a készülődés ideje. A szokások átalakultak, az adventi koszorú alakja, a gyertyák színe is többféle lehet. Adventi naptárak házak falain is megjelenhetnek, és nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is szívesen nyitogatják minden nap a kis ablakokat, amik mögött kozmetikum vagy tea rejtőzik. A várakozás hagyománya tehát más formában, de tovább él.

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinefenyoarus.blog.hu/api/trackback/id/tr3315325178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása