Ismerd meg fenyőinket! 1. rész – A nordmann fenyő
2019. október 09. írta: Content Hedgehog

Ismerd meg fenyőinket! 1. rész – A nordmann fenyő

A nordmann fenyő neve a mai napig sokakban helytelenül él. Sokszor még maguk a fenyőárusok sincsenek tisztában az elnevezéssel. A tévesen „normann” vagy „normand” fenyőnek azonban semmi köze a normannokhoz vagy Normandiához. Honnan kapta akkor a nevét, és miért válasszuk ezt a fenyőfajtát karácsonykor?

 

nature-forest-trees-fog.jpeg

Nordmann, a finn tudós

A nordmann fenyőt 1837-ben a Kaukázusban fedezte fel Alexander von Nordmann. A finn természettudós után kapta tudományos nevét (Abies nordmanniana), és a kaukázusi jegenyefenyő, illetve nordmann fenyő magyar elnevezés is innen ered. Érdekesség, hogy Nordmann a munkássága során több állatfajt fedezett fel és írt le tudományosan.  Többek között egy madár, a feketeszárnyú székicsér (Glareola nordmanni), lepkefaj (Pamassius nordmanni), futrinka (Synuchus nordmanni), sőt egy tengeri féreg (Glycinde nordmanni) is az ő nevét viseli. Nemcsak a felfedezését, hanem nyugat-európai elterjedését és egyúttal a legszebb karácsonyfát is Nordmann-nak köszönhetjük.
pexels-photo-1021881.jpeg

Illatos, sötétzöld és nem szúrós tűlevelek

A fiatal korában viszonylag lassan növő nordmann fenyő végül akár a 20-30 méteres magasságot is elérheti. A szélsőséges időjárást jól tűrő fenyő északon a legelterjedtebb, de Magyarországon is számos fenyőültetvényen megtalálható, többek között az Online-Fenyő Zala megyei faültetvényén. A fenyő tűlevelei sötétzöld színűek, fényesek és nem szúrnak. Dörzsölés után a tűlevelek narancsos illatot árasztanak. A kúp alakú fenyőfa ágai enyhén felfelé állnak, az ágak között pedig barnásvörös tobozok rejtőznek.
pexels-photo.jpg

Miért válasszuk a nordmann fenyőt karácsonykor?

  • Kisgyerekes családoknak tökéletes, mert például a lucfenyővel ellentétben a nordmann fenyő tűlevelei nem szúrósak.
  • A nordmann fenyő sokáig megtartja tűleveleit, ezért hosszú ideig díszítheti otthonunkat.
  • Kellemes, enyhe illatával könnyedén ünnepi hangulatot teremt.
  • Amennyiben földlabdás változatban vásároljuk meg a nordmann fenyőt, figyeljünk rá, hogy fűtőtesttől távol helyezzük el, és naponta 3-4 dl vízzel öntözzük meg!
  • A formás és terebélyes nordmann fenyő nem véletlenül tartozik a drágább fenyőfák közé, de tulajdonságai miatt méltán nevezhető a leggyönyörűbb karácsonyfának.

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinefenyoarus.blog.hu/api/trackback/id/tr715212996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása