Környezetbarát karácsony: igazi fát vagy műfenyőt vegyünk?
2019. október 02. írta: Content Hedgehog

Környezetbarát karácsony: igazi fát vagy műfenyőt vegyünk?

Évről évre visszatérő kérdés, hogy igazi fát vagy műfenyőt válasszunk-e karácsony előtt. A választást sokszor a környezetbarát hozzáállás is befolyásolja, de vajon melyik döntés a jobb? Egy olyan fát venni, ami több ezer kilométert utazott az otthonunkba Kínából, vagy amelyiket csak azért vágtak ki, hogy pár napig lakásunk dísze legyen?

Műfenyő – a gyártás és a szállítás sem környezetbarát

A műfenyő választásakor döntő szempont lehet, hogy csak egyszer kell megvenni, és utána évekig nincs gondunk vele. Ennek ellenére több olyan tényező van, ami miatt a műfenyők kevésbé környezetbarát megoldások. A PVC-ből készült műfenyők mérgező anyagokat, köztük ólmot is tartalmaznak, ezért szerencsésebb egy polietilén alapanyagú fenyőt vásárolni. Bármit is tartalmazzon, egy műfenyő műanyagból készül, éppen ezért az előállításának nagyon magas az ökológiai lábnyoma, és a gyártás mellett a szállítás is nagy terhet ró a környezetre.

pexels-photo-775485.jpeg

A legjobb választás: hazai faültetvények

A fák és az erdő védelme nagyon fontos, ám tudni kell, hogy a karácsonyfaként árult fenyőfák kivágása nem egyenlő az erdőirtással. A fenyőültetvényeken kifejezetten azzal a céllal ültetik a fákat, hogy később kivágják őket, majd helyükre ismét új fenyőt ültessenek. A magyarországi faültetvények (a legnagyobbak Zala, Vas és Somogy megyében találhatók) számos embernek biztosítanak munkahelyet, és a fenyők szállítása sem terheli nagy mértékben a környezetet.

photo-1445462195935-9bf593d52c84.jpg

Vízkereszt után – hogyan tovább?

Az igazán fontos kérdés nem is az, hogy milyen fenyőt választunk, a környezetvédelem szempontjából sokkal érdekesebb, hogy mi lesz a sorsa, miután leszedtük róla a díszeket. A műfenyőt elcsomagoljuk, de tudni kell, hogy csak akkor óvjuk a Földet, ha még legalább 10 éven keresztül megtesszük ezt, és jelenleg a műfenyők újrahasznosítása sincs teljes mértékben megoldva. Az igazi fenyőt ezzel szemben előbb-utóbb ki kell dobnunk, és nem mindegy, hogy hová. Ha földlabdás fenyőt vásároltunk, a legjobb megoldás az, hogy az ünnepek után kiültetjük a kertbe. A kivágott fenyőfa esetében az egyik legrosszabb döntés, ha elégetjük, ezzel ugyanis a növekedése során megkötött szén-dioxidot ismét visszajuttatjuk a levegőbe. Szintén nem ajánlott a fenyőt a kukába dobni, mivel a fa ezáltal nem szén-dioxidot, hanem metánt fog a levegőbe juttatni. A legjobb, amit tehetünk, ha az egykor díszekkel ékesített fát tovább hasznosítjuk valami jóra. Komposztálással elérhetjük, hogy a fa által megkötött szén a talajba kerüljön, és hasznos tápanyagként szolgálja ismét a környezetet.

pexels-photo-631954.jpeg

Tudatos választás: hazait online

A tudatos, környezetbarát hozzáállás számunkra is fontos. Az Online Fenyő fenyőfái Dél-Zalában, megbízható családi termelők kezei alatt növekednek. Míg a külföldről importált, dán fenyőket már másfél hónappal karácsony előtt kivágják, mi odafigyelünk arra, hogy a lehető legkésőbb vágjuk ki a fenyőfákat, hogy minél hosszabb ideig díszíthessék vásárlóink otthonát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinefenyoarus.blog.hu/api/trackback/id/tr9115188040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása