Milyen fát válasszak? Milyen szempontok alapján vásárolj?
2018. december 07. írta: Mezei David

Milyen fát válasszak? Milyen szempontok alapján vásárolj?

Járjuk körbe a lehetőségeket közösen!

Azt hiszem, nem kell hosszan ecsetelnünk, hogy a karácsonyfa az Ünnepek egyik legfontosabb résztvevője. Ugyanakkor még a jól bevált szokásokat is felülírhatják a különböző új trendek, egy váratlan utazás, vagy a család bejelentése, hogy idén hozzád jönnek. Ugye éltél már át meglepő helyzetet fa vásárlásakor? Te mi alapján döntesz?

milyen_fenyot.jpg

(forrás: oazis.hu)

Vágott, élő vagy műfenyő?

Az elmúlt időszakban többen is megosztották tapasztalataikat, így fontos, hogy a műfenyőkről, és az élőkről egyaránt szót ejtsünk. A műfenyőről:

  • Tartós, évek múlva is elővehető a szekrényből, e mellett, ha megfelelő minőségűt vettünk, akkor tartja a formáját, színét és nem hullik a tűlevél.
  • Ma már illatosított vagy fényfüzéres fajta, sőt akár többféle színű műfát is kaphatunk a boltokban.
  • Viszont állítólag legalább 10 évig kell használnunk ahhoz, hogy a környezeti terhelés akkora legyen, mint a hagyományos karácsonyfák esetében. (Carbontrust publikáció) Az élő fák oxigént termelnek, az elhasznált műfenyő pedig csak a nehezen lebomló szemét mennyiségét növeli.

Valaki szerint nem illik a karácsony hangulatába, valaki pedig praktikusnak tartja. Mindenesetre pár ezer forinttól több tízezer forintos árig elérhetőek.

Az élő fenyő – amit akár te is elültethetsz később

Az élő fenyő nagyon szép és különleges dísze lehet lakásunknak. Ahhoz, hogy túlélje a karácsonyi időszakot és annak elteltével a kereskedő, vagy akár mi magunk ki tudjuk ültetni, nagyjából 10-12 napig tudja biztonsággal a lakásban tartani szobahőmérsékleten a fenyőt és a közepes ma élő magasságú fákat tud venni, viszont cserébe garantált a környezettudatosság. Az elültetéséről külön posztban írunk.

Vágott fenyő - a hagyományos és legelterjedtebb megoldás

Magyarországon jelenleg még a hagyományos, vágott fenyők piaca a legelterjedtebb. Körülbelül 7-8 típus közül tudunk választani, de a legismertebb ezek közül három:

  • a közönséges luc,
  • az ezüstfenyő,
  • és a nordmann fenyő.

A lucfenyőt ismerik és veszik a legtöbben, ennek megfelelően a legolcsóbb a méterára a három közül, de levelei szúrósak és viszonylag gyorsan elkezdi hullajtani. Az ezüstfenyő jellegzetes színű, tűleveleit viaszréteg vonja be, ezért lassabban kezdi el hullajtani a leveleit. A nordmann fenyő a Kaukázusból származik és az előző kettővel ellentétben tűlevelei nem szúrósak, lombozata sötétzöld és alig hullik, viszont ára magasabb, mint társaié. Ennek oka, hogy míg egy lucfenyő gyorsabban a nordmann fenyő lassabban nő meg. Talán ezt kompenzálja, hogy tűlevelei egyáltalán nem szúrnak így gyermekbarátnak is nevezik ezt a fatípust.

Aki vágott fenyőt szeretne, az tud az olcsóbb jellegzetes illatú, de kevésbé tartós és szúrós lucfenyő, a különleges színű, tartósabb ezüstfenyő valamint a drágább, de nem hulló, rendkívül tartós nordmann fenyő félék közül választani.

Te már választottál?

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinefenyoarus.blog.hu/api/trackback/id/tr4614451590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása